måndag 1 december 2008

blogginlägg d (för tredje gången)

det är sannerligen intressant detta ämne, hur den nya tidens medier förhåller sig till de gamla. Det är intressant att fundera och spekulera och tänka på framtiden och tillbaka på hur det varit. Det som slog mig nu nyss är ett par saker...
Dels, det enorma utbudet och snabba flödet av information (för vi kan väl enas om att kalla nyheter och annat för ny information just nu och här) får mig som läsare att sålla, välja och vraka. Jag väljer att läsa det jag fastnar för, av en eller annan anledning. En blogg får mig att uppmärksamma något som för mig djupare och djupare in i cyberspace. Så funkar det för mig ivilket fall. Sen ibland hittar jag ett stickspår, far iväg åt ett annat håll, hittar en ny och rödare tråd och hamnar någon helt annanstans (och så har ett par timmar av mitt liv försvunnit utan att jag riktigt vet hur).
Vad jag mer kom att tänka på är hur framtidens "Rapport" och "Aktuellt" ska komma att se ut. Vi kan ju faktiskt själva ta reda på allt som sägs där genom några sökningar på nätet. MEN jag tycker att den "breda" informationen som jag får genom att kolla nyheterna på TV:n, läsa en vanlig dagstidning, eller föralldel läsa DNs nätupplaga är viktig. Den ger mig ett helhetsperspektiv, även om vi vet att allt alltid är vinklat, att vissa nyheter får betydligt större plats i medierna än andra etc. Jag känner ändå att jag kan "lita på" att dessa program/tidningar ger mig ett relativt objektivt och blandat utbud nyheter/information. Därmed vill jag tro att dessa medier (och de journalister som hör till) kommer att fylla en viktig plats i vårt framtida samhälle. Just som "samlingsplats" för information.
Jag vet att medieforskare tror att tidningar kommer att dö ut relativt snart (läs mer om detta i min essä, länk t pdf ett par inlägg längre ned), men jag VILL INTE TRO DET. Den som lever får se...

4 kommentarer:

Linnea sa...

Hejsan Åsa,

Jag håller med dig, jag har också svårt att tro att de traditionella medierna har spelat ut sin roll. Tvärtom kan ju den dagliga snabba bloggscanningen föda ett ännu starkare behov av välskriva och väbearbetade artiklar och reportage. Dessutom är de gamla nyhetskanalerna många gånger ett slags motor för bloggare. Samtdigt är det fantastiskt att vem som helst numer kan publicera sina åsikter, möjligheten att nå ut finns där för var och en av oss. Det är en ny situation som journalisterna måste förhålla sig till - personligen tror jag att det kommer att leda till en intressant utveckling inom både journalistiken och bloggsfären.

Ha det så bra så länge! :-)

Linnea

Mia Ohlsson sa...

Åsa,
Spännande att du redan hade tänkt till om det här tidigare under hösten! Det kom ju väl till pass.
I ditt inlägg fastnar jag för det du skriver om behovet av att kunna "lita på" gammelmedierna.
Just förtroendeaspekten är nog ett av de främsta konkurrensargumenten för de traditionella medierna. Eller snarare: om den traditionella journalistiken sätter stort värde på och arbetar stenhårt med att leverera trovärdig information, så kommer de nya nyhetsförmedlarna kunna vara ett välkommet komplement till det - snarare än konkurrent.
Det är så lätt att döma ut det nya, när det egentligen handlar om att se att vi människor har olika behov. Ibland läser jag Fantomenserier, ibland Selma Lagerlöf, ibland vill jag dö i soffran framför Idol men vid andra tillfällen är jag laddad för en dokumentär om fair trade-teodling. Människan är ju inte binär, utan mångfascetterad!
/Mia

Anonym sa...

Hej Åsa,

Det är mycket spännande och intressant att läsa både ditt blogginlägg och din essä. Jag kan så väl förstå att du inte VILL tro att gammelmedierna kommer att dö ut – för jag kunde inte heller tänka mig ett liv utan tidningarna vid frukosten och dessutom känner jag likadant som du: mest trovärdiga är gammelmedierna och inte de sociala medierna. Jag litar på det jag läser i vanliga tidningar men inte nödvändigtvis på det jag hittar i nätmedierna. Du har alldeles rätt i att anta att medievärlden kommer att förändras och det har den ju också redan gjort till en stor del. Viktigt är ju att journalisterna, tidningsredaktionerna osv. försöker att hänga med, att förändras de med i fall det är kravet för att fortsätta vara intressanta och lästa. Din essä börjar så fint med lite historia: den muntliga traditionen har ju sina positiva sidor, men när vi tänker t ex på sagorna av bröderna Grimm, så upptäckar vi ju ganska snart att det finns nackdelar med: eftersom resultatet av den muntliga traditionen blev en ”förvandlad” och förändrad historia med bara lite sanningskärna i sig...

Ha det så bra!
Silvia-Anna

Pontus sa...

Intressanta tankar har du. Precis som du tror jag att de traditionella medierna kommer att fylla en viktig funktion även i framtiden. Men så klart kommer den att förändras. Ordet "samlingsplats" gillar jag; det ligger mycket i det. Redan nu finns exempel på att de gamla medierna utnyttjar de nya - med länkar, hänvisningar och citat, vilket jag tror kommer att öka allt mer. Eller, det är en förutsättning för de traditionella mediernas överlevnad.